Celoviti ekstrakt - Mangrove Jack's (Brewers Series) - Simply Lager

18,99 €
Na zalogi
SKU
mp-ce-mjbssl

Celoviti ekstrakt - Mangrove Jack's (Brewers Series) - Simply Lager

Polno zlato hrustljavo pivo, lahko in osvežilno z mednimi notami in dolgotrajnim grenko-sladkim pookusom

EBU: 

FG : 

ABV:

Neto: 1,8 kg

Končna litraža: 23l

Dodajanje sladkorja : 1,2kg tekočega sladnega ekstrakta ali 1kg dekstroze

Sestavine: slad, hmelj, voda in kvas

Preprosta navodila

ZAČETEK

Očistite in sterilizirajte fermentacijsko posodo, pokrov in mešalno lopatico z čistilom in sterilizatorjem (Chemipro Oxi, Chemipro San, Star San HB, High performance Cleaner), pri čemer temeljito sperite s čisto vodo.

Vrečko s pivskim kvasom odstranite z dna vrečke in jo zaenkrat postavite na stran.

Vrečko pustite stati 15 minut v vroči vodi, da se ekstrakt zmehča.

Odprite vrečko in sladni ekstrakt vlijte v sterilizirano fermentacijsko posodo, ostanke sperite s toplo vodo in dodajte v fermentacijsko posodo.

Zavrite 3 litre vode in jo dodajte v fermentor.

Dodajte 1 kg dekstroze za pivo (ali za boljše rezultate 1 kg ojačevalca piva - npr. Brew Enhancer) in mešajte, dokler se ne raztopi.

Dolijte do 23 litrov hladne vode iz pipe in dobro premešajte. Preverite, ali je temperatura tekočine pod 25 °C, nato dodajte vsebino vrečke s pivskim kvasom in nežno premešajte.

Namestite in zaprite pokrov fermentacijske posode z zračno zaporo, nato pa pokrov pritrdite na posodo in se prepričajte, da je tesnilo neprepustno za zrak. Za zaščito piva med fermentacijo zračno zaporo napolnite do polovice z vodo.

 

FERMENTACIJA

Posodo za fermentacijo postavite na pralno površino; v prvih dveh dneh fermentacije se lahko pojavi nekaj penjenja.

Poskrbite, da bo vsaj 8 dni na konstantni temperaturi med 20 in 25 °C (za informacije o tem, kdaj pivo polniti v sod ali stekleničiti, glejte spodaj).

Dober nadzor temperature je pomemben za kakovost piva in pravočasno fermentacijo.

Pod 20 °C bo čas fermentacije veliko daljši od 8 dni, pod 15 °C pa se bo fermentacija popolnoma ustavila.

Če je temperatura pod 20 °C, uporabite ogrevalno površino.

Nad 25 °C se bo kakovost piva zmanjšala (zlasti pri ležakih, kislost piva).

 

POLNJENJE PIVA V SODČKE

Po 8 dneh pivo prelijte brez usedlin v steriliziran sod.

Dodajte 160 g sladkorja za ležake in 100 g za ale in grenčice, nato pa pustite na toplem mestu 5 dni za sekundarno fermentacijo.

Nato za 7 dni prenesite na hladno mesto, da se zbistri. (Glejte serviranje in shranjevanje spodaj)

 

POLNJENJE PIVA V STEKLENICO

Ti kompleti uporabljajo kompleksen sladni ekstrakt, ki lahko traja dlje časa, da fermentira.

Pustite fermentirati vsaj 8 dni ali dlje, če je temperatura pod 20 °C.

Prepričajte se, da vrelna veha ne brbota in da je odčitek specifične gostote (SG) stabilen 48 ur.

Po 8 dneh natančno preverite SG z hidrometrom in zabeležite odčitek.

Ponovno preverite SG 10. dan; če je odčitek enak (ali višji), nadaljujte s stekleničenjem.

Če pa je odčitek nižji, pustite pivo fermentirati dlje in ponovno preverite SG vsaka 2 dni, dokler ne dobite enakega odčitka.

 

POMEMBNO OPOZORILO

SG mora biti stabilen 48 ur pred stekleničenjem. Nikoli ne stekleničite, dokler fermentacija ni končana.

Uporabljajte samo ustrezne steklene steklenice s pokrovčkom na odpiranje ali kronskim zamaškom.

Zavrnite vse steklenice, ki imajo najmanjše odkruške, razpoke ali nepravilnosti.

Uporabite lahko tudi PET steklenice za pivo.

Očistite in sterilizirajte steklenice in sifonsko cev.

Pivo prelijte v steklenice in pustite 5 cm prostora na vrhu.

Preden steklenice zaprete, dodajte eno karbonizacijsko tabletko ali eno polno čajno žličko sladkorja na 500 ml steklenico za lager ali ravno čajno žličko na 500 ml steklenico za vse druge vrste.

Steklenice zaprite in jih shranite na toplem 5 dni, nato pa jih premaknite na hladno in temno mesto in pustite, da se zbistrijo.

 

SERVIRANJE IN SHRANJEVANJE 

Vaše pivo je pripravljeno za pitje takoj, ko se zbistri, za bolj gladko pivo pa ga pustite na hladnem in temnem mestu še dodatna 2 tedna.

Postrezite ohlajeno.

Ustekleničena piva točite zelo počasi in previdno, da preprečite prenos usedlin v kozarec.

Kupite komplete Simply Beer.

Več informacij
Stil piva Pilsner in Lager piva
EBC (barva) svetlo (10 - 19 EBC)
EBU - grenčina srednje (20-29 EBU)
pivske kvasovke MJ yeast
Pivske kvasovke Zgornjega vretja (10 to 25°C)
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Celoviti ekstrakt - Mangrove Jack's (Brewers Series) - Simply Lager
© 2002-2025 Sfera d.o.o.